Sateenkaaren päässä

Eskari- ja päiväkotielämää

Lasten oikeudet

on 22.11.2014

Lasten oikeuksien päivää vietettiin menneellä viikolla myös Sateenkaaressa. Tiistaina aloitimme aiheen käsittelyn toimintapisteissä, joissa lapset saivat kiertää pienryhmissä. Tavoitteena oli tutustua aiheeseen monin eri tavoin ja jatkaa YK:n päivän tienoilla aloitettua kansainvälisyys teemaa. Toimintapisteitä oli kolme, joissa lapset työskentelivät aikuisen johdolla noin 20 minuuttia jokaisessa. Aikaa lasten oikeuksien ja kansainvälisyyden parissa vietimme siis kaiken kaikkiaan tunnin verran. Mukana olivat seuraavat toimintapisteet:

1. Musiikki

Musiikki-pisteellä jatkettiin jo aiemmin hieman tutuksi tulleiden laulujen laulamista. Mukana oli ystävyyteen ja kansainvälisyyteen liittyviä lauluja.

Maailman lapset ottivat sakset, leikkasivat valtiot kartoiltaan: Pois heitti huolet, liimas toiset puolet. Sillälailla rakensivat uuden maan.”

Matkalaulu (”Matkustan ympäri maailmaa, laukussa leipää ja piimää vaan…”)

Ruoho huojuu tuulessa

Tuiki, tuiki tähtönen (eri kielillä)

Uusi ystävä

Minun ystäväni

tuiki, tuiki

2. Kädentaidot

Tällä pisteellä tutustuttiin eri maiden lapsiin keskustellen ja piirtäen. Rekvisiittana lapsille oli kuvia lapsista ympäri maailman sekä maailman kartta. Näiden tutkimisen jälkeen lapset saivat valita maan, jonka lapsesta he piirsivät kuvan. Lisäksi jokainen sai keksiä piirtämälleen lapselle nimen. Lasten töistä koottiin näyttely Sateenkaaren seinälle.

marraskuun loppupuoli 007 marraskuun loppupuoli 008marraskuun loppupuoli 038

3. Lasten oikeudet leikkien

Tällä toimintapisteellä käytiin läpi lasten oikeuksia leikinomaisesti. Opettajalla oli käytössä kuvakortit keskeisistä oikeuksista. Näitä hyödyntäen, keskustellen ja leikkien lapset saivat jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä lasten oikeudet ovat ja mitä ne tarkoittavat. Alla lasten oikeudet pähkinänkuoressa ja mukana olleet leikit.

marraskuun loppupuoli 013

I Oikeus olla lapsi

Ensin keskustelimme, mitä tarkoittaa oikeus ja kuka on lapsi. Tämän otimme lämmittelyleikiksi ”tervehdys”-leikki, jossa kuljettiin ympäri tilaa ja tervehdittiin aina vastaantulijaa tietyllä tavalla. Seuraavaksi lapset saivat esittää pantomiimina sellaisia asioita, mitä he tykkäävät tehdä.

II Oikeus perheeseen

Aluksi keskustelimme siitä, millaisia perheitä on olemassa lapsi- ja aikuiskorttien avulla. Seuraavaksi leikimme ”huolenpito”-leikkiä, jossa sukkamytystä piti pitää yhdessä huolta. ”Myttyä” tuli kuljettaa liinan päällä erilaisia tehtäviä tehden.

marraskuun loppupuoli 003

III Oikeus käydä koulua

Pohdimme ensiksi sitä, mitä oikeus käydä koulua tarkoittaa ja totesimme, että eskarilaisialla on oikeus käydä eskaria. Siirryimme sitten janatyöskentelyyn. Lapsille esitettiinn väittämiä kouluun liittyen. He asettuivat samaa mieltä – eri mieltä – en osaasanoa -janalle mielipiteensä mukaan. Janan eri kohdat oli merkittyteipillä lattiaan. Jokaisen väittämän kohdalla muutama lapsi voi kertoa, miksi valinnut juuri sen kohdan.

”kaikki lapset käyvät koulua”

”kouluun on pakko mennä myös silloin kun ei huvita”

”koulussa opitaan uusia asioita”

”aikuiset käyvät koulua”

”odotan jo koulun alkua”

IV Oikeus leikkiin / lepoon

Lapset saivat kertoa mielileikkejään, minkä jälkeen leikimme yhdessä klassista sokkoa. Yksi leikkijöistä valittiin sokoksi, jonka silmille laitettiin huivi. Muuta leikkivät olivat piirissä sokon ympärillä. Piiriä pyöritettiin ympäri jokunen kierros, minkä jälkeen sokon tehtävänä oli tunnustelemalla tunnistaa kohdalle osunut leikkijä.

marraskuun loppupuoli 002

V Oikeudet kuuluvat kaikille lapsille

Aikaa ei tällä kertaa oikein riittänyt enää tämän oikeuden käsittelyyn….

Lasten oikeuksien päivän juhlallisuudet

Torstaita 20.11. eli lasten oikeuksien päivänä juhlimme yhdessä Kaukaan eskareiden kanssa retkeilemällä ensin ravintolaan syömään. Tunnelma Saimaan ammattiopistolla oli juhlallinen. Kattaukset olivat viimeisen päälle ja lapsista oli mukavaa saada ateria pöytiin tarjoiltuna.

lasten oikeudet yms 002

Kun vatsat oli täytetty salaatilla, perinteisellä makaronilaatikolla ja mansikkakiisselillä, niin matkamme jatkui kohti elokuvateatteri Nuijamiestä. Siellä esitettäisiin kauan odotettu ”Onneli ja Anneli” elokuva. Teatterin sali oli täpötäynnä juhlivia lapsia, joten tunnelmakin oli välillä riehakas, mutta asiantunteva. Lapsiyleisön välittömät reaktiot nauruineen ja kohahduksineen kertoivat onnistuneesta elokuvaelämyksestä. Sateenkaarelaisten mieleen jäivät erityisesti kaikki elokuvan hassut kohdat…

Onneli_Anneli_bannerilasten oikeudet yms 003

Tästä jatkoimme tyytyväisinä bussikyydillä takaisin päiväkodille ansaitulle levolle!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 1 = 1