Sateenkaaren päässä

Eskari- ja päiväkotielämää

Onnea Suomi!

on 5.12.2014

Sateenkaari seikkaili Tatun ja Patun mukana Suomessa koko Itsenäisyyspäivää edeltäneen viikon. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjoittama ”Tatun ja Patun Suomi” tarjoaa mainion tietopaketin kotimaastamme. Sateenkaaressa kirjaa luettiin vähitellen pienryhmissä ja kirjan kautta lähdettiin työskentelemään yhdessä kunkin teeman mukaan. Tatun ja Patun Suomi-kirja avasi hyvän lapsen näkökulman, joten se toimi hyvin johdatteluna aiheeseen. Jokainen ryhmä valmisti viikon aikana Suomen kartan, joista kaikista tuli hienolla tavalla eri näköisiä. Lisäksi Suomi-kirja tarjosi mahdollisuuden keskustella ja kerrata Suomeen liittyä aiheita. Huumorisävytteinen teksti toimi ainakin Sateenkaaren eskareihin kuin häkä. Tässä viikon keskeiset sisällöt:

joulukuun alku 032

1. päivä: Suomen metsiä, jokia ja järviä

Pienryhmissä lähdettiin liikkeelle lukemalla Tatun ja Patun Suomi-kirjasta s. 2-6. Lyhyen keskustelun jälkeen siirryimme tutkimaan tarkemmin Suomea voimapaperille piirretyn kartan viereen. Tutkimme Suomen karttaa myös karttakirjasta. Pohdimme yhdessä sitä, mitä kartan värit tarkoittavat. Tämän jälkeen lapset saivat ryhtyä värittämään karttaa – järvet olivat sinisellä ja metsät vihreällä. Toki vähän luovuutta sallittiin. Sitten nimesimme yhdessä suurimpia järviä ja pisimpiä jokia ja niiden nimet kirjoittettiin joko kartalle tai lapuille. Mahdollisuus oli myös tarkemmin tarkastella Suomen eläimistöä, mm. karhuja, liito-oravia ja lumikkoja.

joulukuun alku 001joulukuun alku 002

2. päivä: Suomen kaupunkeja (ja tarkempi silmäys Lappeenrantaan)

Toisena Suomi-teemapäivänä keskityimme kaupunkeihin. Alustukseksi luimme Tatun ja Patun Suomi-kirjasta s. 7-10. Tässä osiossa esiteltiin Kaupunkeja ja paikkoja eri puolilta Suomea. Nimesimme ja etsimme kartalta joitakin kaupunkeja ja mietimme, mistä kyseiset paikat olivat tunnettuja (esim. Naantali – Muumimaailma, Tampere – Särkänniemi, Helsinki – Pääkaupunki). Tästä eteenpäin keskityimme enemmän Lappeenrantaan, omaan kotikaupunkiamme. Lapset saivat miettiä mielipaikkojaan Lappeenrannasta ja muistella mitä nähtävyyksiä täältä löytyy. Pienellä avustuksella lapset tunnistivat ja muistivat Hiekkalinnan, Sataman ja Linnoituksen. Lappeenrantalaisista herkuista mieleen tulivat mm. Karjalanpiirakat, vedyt ja atomit. Eläimistä lapset tunnistivat Saimaannorpan. Mukana oli myös Karjalaan ja Lappeenrantaan littyviä lauluja ja loruja.

”Kis, kis kippurahäntä,

huomenna mennään Lappeenrantaan.

Mitä sinne tekemään?

Kissanpoikia pesemään.”

Lisäksi urheilun saralta keskustelu päätyi yllättäen Saipaan… Suomen kartalle lisäsimme kaupunkeja, lasten värittämiä saimaannorppia ja etsimme kartalta myös eri alueet, kuten Pohjanmaan, Saariston, Lapin ja Järvi-Suomen. Lopuksi pohdimme vielä Suomen naapurimaita ja sitä kautta ilmansuuntia, joista kävimme läpi pääilmansuunnat.

joulukuun alku 011joulukuun alku 015

3. päivä: Suomen viralliset kielet ja murteita

Seuraava päivänä lapset tutustuivat Suomen virallisiiin kieliin. Aluksi luimme Tatun ja Patun Suomi-kirjasta s. 22-23, joissa kerrottiin faktoja Suomen virallisista kielistä. Myös murteita käsiteltiin kirjassa lyhyesti. Jatkoimme aiheeseen tutustumista opettelemalla ruotsiksi tervehtimistä ja oman nimen kertomista. Samaan oli mahdollisuus myös saamen kohdalla. Murteista luimme murrenäytteitä eri puolilta Suomea. Jaakko-kulta laulua lauloimme ensin suomeksi ja sitten ruotsiksi. Tässä ”Jaakko kulta” hassujen tyttöjen esittämänä:

Suomen kartalle oli mahdollisuus lisätä lasten piirtämä omakuva, joko Lucian kynttilät päässä tai neljäntuulen lakki päässä.

4. päivä: Tunnettuja suomalaisia

Neljännen Suomi-päivän aloitimme tutusti lukemalla Tatun ja Patun Suomi-kirjasta s. 25-28. Kirjassa kerrottiin Suomen historian tunnetuista henkilöistä, joista useimmat saattoivat olla lapsille hieman vieraita. Kuitenkin syksyltä tuttu 7 veljestä ja Aleksis Kivi oli jäänyt lapsille mieleen. Seuraavaksi pääsimme yhdessä katselemaan lapsille kenties läheisempien henkilöiden kadonneita tavaroita. Palapelin palanen ja nuottivihko olivat tietenkin kadonneet Robinilta. Tämän jälkeen jammailimme tätä ”Puuttuva palanen” hittiä:

Tämän jälkeen yritimme selvittää keltä oli kadonnut piippalakki ja kulkunen. No, sehän oli tietenkin Joulupukki. Joulupukille lauloimme joululaulun esim. tämän perinteisen ”Joulupukki, Joulupukki…”:

Lopuksi luimme vielä Tatun ja Patun Suomi-kirjasta luvun, joka käsitteli Joulupukkia. Samalla loimme pienen silmäyksen eduskunnan, presidentin ja hallituksen toimintaan. Suomen karttaan piirrettiin Suomen lippuja ja Joulupukki korvatunturille. Alla jokaisen ryhmän Suomen kartta. Kaikenlaista sitä tästä Suomenmaasta löytyykin…

joulukuun alku 034

5. Päivä: Itsenäisyysjuhla

Osallistuimme Kaukaan koulun itsenäisyysjuhlaan. Ennen juhlaa tarjolla oli juhla-ateria: perinteisesti Karjalanpaistia ja mustikkarahkaa… hyvin maistuivat. Juhlallisessa tilaisuudessa Kaukaan koulun salissa kuuntelimme ja katselimme koululaisten esityksiä. Mukana oli mm. Aleksis Kiven runoja, juhlapuhe, Suomen esittelyä Finlandian soidessa ja juhlan päättänyt Maamme-laulu.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 1 = 4