Sateenkaaren päässä

Eskari- ja päiväkotielämää

Liikkuva Sateenkaari

on 28.12.2014

Sateenkaarelaiset ovat liikkuvaa väkeä. Jokapäiväisen arkiliikunnan, ulkoilun ja toiminnallisen oppimisen lisäksi syksyn aikana kävimme kerran viikossa metsäretkellä ja liikkumassa Kaukaan koulun salissa. Osallistuimme myös Valon Varpaat vauhtiin kamppanijaan, järjestimme olympialaiset yhdessä Kaukaan eskareiden kanssa, ulkoliikuntaa harrastimme yhdessä Kaukaan koulun ykkösten kanssa ja pikkujouluissammekin temppuiltiin liikunta-teemalla. Metkun tanssipajassa saimme maistiaisen luovasta liikunnasta, rytmistä ja tanssista. Luistelemaankin ehdimme kerran syksyn aikana… Tässä esimerkkejä Sateenkaarelaisten liikuntaleikeistä menneeltä syksyltä.

1. Lämmittelyleikit

Sateenkaarelaisten mittarimadot 🙂

marraskuun puoliväli 039

Käytimme paljon lämmittelyyn hippaleikkejä ja niiden erilaisia variaatioita. Myös monenmoiset eläinliikkeet ja niihin liitetyt tehtävät ja leikit olivat suosittuja lämmittelyssä. Lämmittelyleikkien tarkoituksena oli herätellä kehoa ja mieltä tuleviin tehtäviin. Pieni hiki, hengästyminen ja punakat posket olivat merkki onnistuneesta lämmittelystä. Alla muutamia eläinliikkeitä, joita Sateenkaarelaisetkin käyttivät lämmittelyleikeissään.

2. Hippaleikkejä

Villi vesimies

Tämä leikki oli varmaan yksi suosituimmista hipoista syksyn liikuntakerroilla. Yksi leikkijöistä valitaan ”vesimieheksi”, joka asettuu leikkialueen keskelle. Muut leikkivät menevät salin toiseen päähän turva-alueelle. Leikki alkaa ”vesimiehen” huutaessa: ”Olen villi vesimies, nappan sinut kuka ties!”, jolloin muut leikkijät yrittävät juosta karkuun salin toiseen päähän turva-alueelle. ”Vesimies” yrittää ottaa juoksijoita kiinni koskettamalla. Kiinnijäänyt leikkijä muuttuu ”vesikasviksi” ja yrittää kurkottelemalla auttaa ”vesimiestä” ottamaan leikkijöitä kiinni. Leikki jatkuu kunnes kaikki leikkiin osallistuneet ovat muuttuneet ”vesikasviksi”.

Leijona ja preeriakoirat

Aluksi valitaan hippa, joka on ”leijona”. Muut leikkijät ovat ”preeriakoiria”, jotka juoksevat karkuun leijonaa. ”Leijonan” kosketuksesta kiinnijäänyt menee lattialle kädet ja jalat kohti kattoa. Tassut kohti taivasta olevan leikkijät voi pelastaa koskettamalla tämän kaikkia raajoja.

Revot ja rastaat

Maahan piirretään kaksi pitkää viivaa, jotka ovat toisistaan noin 5 metrin etäisyydellä. Näiden lisäksi piirretään 15–20 metrin etäisyydelle toiset viivat, joista muodostuu turva-alue. Puolet leikkijöistä on ”rastaita”, ja he asettuvat rastaille varatulle keskiviivalle. Toinen puoli lapsista on ”repoja”, ja he asettuvat ”repojen” keskiviivalle. Ohjaaja huutaa vaihdellen ”revot” tai ”rastaat”. Huudettu ryhmä lähtee ottamaan toisia kiinni, kiinnijäänyt vaihtaa puolta. Jos juoksija ehtii turvaviivan taakse ennen kuin hänet on saatu kiinni, hän on turvassa. Ohjaaja voi antaa merkin kuuloaistin eli siis huutamalla ”revot” tai ”rastaat”, tai näköaistin kautta eli näyttämällä juoksusuunnan esimerkiksi käsimerkein.

Peikkohippa

Valitaan leikkijöistä useampi hippa, jotka ovat ”isoja peikkoja”. Merkitään leikkialueelle jokaiselle ”isoille peikolle” kotipesä, johon he keräävät kiinnisaamansa ”pikkupeikot”. Leikki päättyy, kun kaikki ”pikkupeikot” on saatu kiinni. Lopuksi voidaa vielä laskea ”peikkojen” saaliiden määrä.

3. Kirjain- ja aakkosleikkejä

Kirjainhipat

Näissä hippaleikeissä idea on lähes sama. Hippoja voi olla yksi tai usempia. Hippa yrittää ottaa muita leikkijöitä kiinni koskettamalla. Jäänyt leikkijä muodostaa kehollaan sovitun kirjaimen ja jää kyseiseen asentoon. Pelastaa voi siten, että muodostaa pelastettavan edessä kyseisen kirjaimen kehollaan.

Aarteen etsintä

Tässä leikissä etsitään pienryhmissä kirjainaareita ympäri salia. Jokaisella ryhmällä on kartta, johon kirjainaarteiden paikat on merkitty rastilla. Jokaisella aarrepaikalla on siis kirjainkortti, joka pitää löytää. Löydettyään kaikki kirjainkortit, ryhmä muodostaa korteista sanan, joka voi olla samalla vihje esim. seuraavasta leikistä. Tässä tutkitaan tarkasti aarrekarttaa…

marraskuun puoliväli 055

Kehonkirjaimet

Lapset liikkuvat salissa vapaasti musiikin soidessa. Kun musiikki lakkaa, ohjaaja huuta jonkin kirjaimen, jonka lapset muodostavat yksin, parin kanssa tai ryhmässä omalla kehollaan. Tässä lasten tyylinäytteitä, kelpaisi varmasti myös Vino-show -ohjelmaan:

lasten oikeudet yms 016 lasten oikeudet yms 028

Kotipesä

Leikkijät jaetaan joukkueisiin, joilla omat kotipesät. Jokainen joukkue keksii myös lyhyen nimen. Ympäri salia on ripoteltu hernepusseja ja naruja, joita lapset saavat lähteä keräämään yhden kerrallaan omaan kotipesäänsä. Kun kaikki hernepussit ja narut kerätty, niin aikuisen avustuksella jokainen joukkue laskee kerätyt välineet. Tämän jälkeen muodostetaan kerätyistä välineistä joukkueen nimi. Alla askarrellaan välineistä joukkueen nimeä:

lasten oikeudet yms 029

4. Viesti- ja välineleikkejä

Pehvapolttis

Pehvapolttiksessa leikkijät ovat rapuasennossa rajatun alueen sisällä polttajaa lukuunottamatta. Polttaja yrittää palolla heittämällä polttaa leikkijöitä, jotka saavat torjua heittoja jaloillaan. Osuma muuale kehoon tietää siirtymistä polttajan apuriksi.

Kuningaspolttis

Valitaan yksi ”kuningas” ja kolme ”henkivartijaa”, jotka yrittävät suojella ”kuningasta”. Muut osallistujat yrittävät rajatun alueen ulkopuolelta osua ”kuningasta” pallolla heittämällä. ”Vartijat” voivat torjua heittoja esim. käsillä tai jaloilla. Käytössä voi olla useampia palloja. Kun pallo osuu ”kuninkaaseen”, vaihdetaan ”vartijoita” ja ”kuningasta”.

Numeroviesti

Muodostetaan kaksi tai useampia joukkueita, joissa on yhtä monta jäsentä. Ohjaaja huutaa luvun, esim. kolme, jolloin jokaisen joukkueen jonossa kolmantena seisova leikkijä lähtee kiertämään noin 10 metrin päässä olevan kartion ja palaa mahdollisimman nopeasti takaisin omalle paikalleen. Nopein joukkue saa pisteen. Voidaan pelata esim. viiteen pisteeseen.

Krokotiilijuoksu

Krokotiilijuoksu-leikissä muodostetaan ensin kaksi tai useampi joukkue. Tämän jälkeen joukkueet asettuvat jonoon ja ottavat toisiaan vyötäisiltä kiinni. Tavoitteena on päästä mahdollisimman nopeasti yhtenäisenä lähtöviivalta maaliviivalle. Mikäli jono katkeaa, on joukkueen palattava katkeamiskohtaan ja jatkettava tästä eteenpäin. Ensimmäisenä maaliin päässyt joukkue on voittaja.

5. Taito- ja temppuradat

Sateenkaarelaiset pääsivät toimimaan kahdenlaisilla temppuradoilla. Ensimmäinen ratatyyppi sisälsi esim. neljä toimintapistettä, joilla työskenneltiin tietty aika ja vaihdettiin seuraavaan. Tämä circuit-tyyppinen rata sisälsi mm. välineenkäsittelytaitoja, kehonhallintaa ja koordinaatiota kehittävää liikkumista. Tässä circuit-radan suorituspaikat: koordinaatio ja ketteryys, heitto- ja palloilu, hyppy- ja permantotemput, tasapaino- ja kiipeily…

lokakuun alku 034 lokakuun alku 035 lokakuun alku 037 lokakuun alku 038

Toinen temppuratatyyppi oli ns. jatkuvan kierron rata. Tässä rata toimi jatkuvana esim. tietyn teeman mukaan etenevänä ympäri salin. Yhden kierroksen kierrettyään lapset jatkoivat aina uudelle kierrokselle. Sateenkaarelaiset kiersivät rataa viidakko-teemalla. Tehtävät sisälsivät mm. Tasapainoilua, kiipeilyä ja hyppäämistä. Kuvissa lapset viidakkoradalla – kohti tunnelia, jossa myrkkyhämähäkkejä, ”siltaa” pitkin yli pirajoita kuhisevan joen ja tasapainoillen pitkospuita pitkin…

marraskuun puoliväli 017marraskuun puoliväli 024marraskuun puoliväli 014

6. Loppurentoutuksia ja -harjoituksia

Aakkospeili

Parit asettuvat vastakkain. Toinen heistä piirtää ilmaan valitsemansa kirjaimia ja toinen yrittää tehdä perässä samoin. Tavoitteena samalla arvata, mikä kirjain on kyseessä. Tietyn ajan kuluttua vaihdetaan rooleja.

Parirentoutus

Pareittain voidaan tehdä monenlaisia rentoutusharjoituksia. Esim. hierontaa, silitystä tai esim. kirjainten piirtämistä selkään. Taustalle voi laittaa soimaan rentouttavaa musiikkia.

Loppujumppa ja venyttely

Liikuntakerran loppuun voidaan myös hieman jumpata. Tähän kannattaa valita rauhallisia liikkuvuutta ja tasapainoa edistäviä liikeitä. Hyviä ovat esim. erilaiset vaaka-asennot, kyykyt, dynaamiset venyttelyt ja lasten jooga-liikkeet. Kannattaa rikastuttaa jumppaa mielikuvilla. Hyviä ovat lasten joogasta tutut harjoitteet, joista esimerkkejä löydät vaikkapa täältä: http://www.astanga.fi/lappeenranta/galleria_lastenjooga2011.htm


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

18 + = 25