Sateenkaaren päässä

Eskari- ja päiväkotielämää

Lukukäsitteen kertausta

on 11.1.2015

Sateenkaarelaisten kevätlukukauden yhtenä teemana on matemaattiset taidot. Lukuihin ja lukumääriin perehdytään seuraavien kuukausien aikana melko monipuolisesti. Lisäksi harjoittelemme mm. mittaamista, lukujonoa ja geometriaa. Aluksi kuitenkin kertailimme lukukäsitettä yleisellä tasolla syksyltä tutuin metodein – eli pelein, leikin ja lähinnä toiminnallisin tehtävin. Orientointina aiheeseen lapsille toimi Salaisen maan matikkatarina ”Teppo nuuhkii numeroita”. Tarinan jälkeen siirryimme pari- ja pienryhmätehtäviin toimintapisteille.

1. Numeromerkkejä

Tällä pisteellä lapset tutustuivat ja luettelivat ensin luvut 1-10. Tämän jälkeen tavoitteena oli rakentaa hernepusseista ja naruista numeromerkkejä. Lukukortit olivat mallina tarvittaessa.

tammikuun alku 014

2. Palikkatornit

Palikkatornit-pelissä heitettiin noppaa yhtäaikaa, minkä jälkeen nopan silmäluku sanottiin ääneen ja rakennettiin yhtä korkea torni multilink-palikoista. Tämän jälkeen torneja verrattiin ja korkeimman tornin rakentanut sai yhden timantin. Ensimmäisenä 10 timanttia saanut pelaaja oli voittaja.

tammikuun alku 011

3. Ruutuhyppely

Ruutuhyppelyssä oli käytössä luvut 1-9. Tarkoituksena oli se, että yksi leikkijöistä sanoi kolme lukua ko. lukualueelta ja toisen leikkijän oli hypättävä kyseiset luvut sanotussa järjestyksessä.

tammikuun alku 015

4. Sydän- ja tähtipelit

Näiden pelien idea oli yksinkertainen – jokaisella pelaajalla oli käytössään pelilauta, noppa ja multilink-palikoita. Tähtipelissä piti heittää noppaa ja peittää pelilaudalta luku, joka oli yksi vähemmän kuin nopan silmäluku. Sydänpelissä peitettävä luku taas oli yksi enemmän kuin noppa näytti.

tammikuun alku 010

5. Lasku- ja muistipeli

Näissä jo syksyltä tutuissa peleissä tutustuttiin lukuihin ja lukumääriin.

tammikuun alku 016

6. Eskarikirjan tehtävät

Tällä pisteellä tehtiin Kisu Pikkukuun eskarikirjasta aiheeseen liittyviä tehtäviä. Tarjolla oli mm. lukumääriä ja niiden vertailua. Tavoitteena oli tehdä vähintään kaksi tehtävää, joita sai valita kahdelta eri aukeamalta.

tammikuun alku 012


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 + 2 =