Sateenkaaren päässä

Eskari- ja päiväkotielämää

Luisteleva Sateenkaari

on 1.2.2015

Sateenkaaressa toimittiin Luistelu- ja jääleikkien parissa tammikuun aikana. Sateenkaarelaiset retkeilivät siis keskiviikkoisin UK-areenalle, Lappeenrannan Kisapuistoon luistelemaan koko tammikuun ajan. Puitteet luisteluleikeille olivat hallissa tietysti loistavat – jää oli aina moitteettomassa kunnossa, hyvät musiikintoistolaitteet käytettävissä ja lämpimät, tilavat pukuhuoneet varusteiden vaihtoa varten. Aikaa kaukalossa oli aina 45 minuuttia, johon sisällytettiin alkulämmittely, ohjattuja leikkejä eri teemoin ja luistelutaitoja vahvistaen sekä loppuun vapaata luistelua ja pelejä.  Tässä esimerkkejä Sateenkaarelaisten luisteluleikeistä:

1. Alkulämmittelyä

Hyviä lämmittelyleikkejä lapsille olivat erilaiset luisteluun ja musiikkiin liittyneet leikit. Siis musiikkia soimaan ja liikkeelle. Kiinniottoleikissä kaikki ottavat kaikkia kiinni ja mikäli näin tapahtuu lähtevät luistelemaan yhdessä. Leikki loppuu, kun kukaan ei luistele enää yksin. Toisessa leikissä lapset luistelivat musiikin aikana vapaasti ja musiikin stopattua piti kaatua, tehdä patsas tai jarruttaa. Fröbelin Palikoiden jumppalaulun tahtiin taas harjoiteltiin tasapainoa. Alla kuunnellaan ohjeita. Lapset kannattaa luistelemassa istuttaa polvilleen kuuntelemaan, koska muuten paikallaan pysyminen on lähes mahdotonta.

image

2. Luistelusirkus

Lähdetään sirkukseen

Sirkukseen lähdettiin vapaasti luistellen musiikin mukaan. Tämän jälkeen kiinnottoleikki, jossa tavoitteena oli ottaa muita kiinni ja lähteä tämän jälkeen luistelemaan käsikädessä. Taustalla soi Fröbelin Palikoiden ”Töhin sirkukseen” biisi.

Sirkusta pystyttämään

Sirkustelttana toimi leikkivarjo, jota ensin nostettiin ylös ja alas. Sitten lähdettiin luistelemaan ympäri pitäen kiinni varjosta. Suuntaakin vahdettiin välillä, joten tunnelma oli hieman karusellimainen. Seuraavaksi oli vuorossa paikanvaihtoleikki, jossa ohjaajan huutaman värin mukaisesti vaihdettiin paikkaa luistelemalla varjon alta.

tammikuun alku 005

Ilmapallot, pellet, tiikerit ja taikurit

Ilmapalloa lähdettiin puhaltamaan Fröbelin Palikoiden ”5 ilmapalloa” musiikin tahtiin. Puhaltaminen tapahtui piirissä luistellen käsikädessä edestakaisin pienestä suureen. Pellet kuuluvat myös sirkukseen. Kaatuilevat pellet -leikissä musiikin aikana pellet luistelivat vapaasti. Musiikin lakatessa kaaduttiin pyllylleen. Tiikerileikissä valittiin useampia tiikereitä, jotka menivät nukkumaan keskiympyrään. Muut leikkijät lähtivät luistelemaan ympyrän ympäri laulaen ”Tiikeri nukkuu, tiikeri nukkuu…” Laulun loputtua tiikerit heräsivät ja lähtivät ottamaan muita leikkijöitä kiinni. Kiinniotetuista tuli tiikereitä. Taikurihipassa hippa taikoi koskettamalla muista pupuja. Pupun piti jäädä paikalleen ja nostaa kätensä korviksi. Pelastaminen tapahtui luistelemalla kerran pupun ympäri.

tammikuun alku 007

3. Vau mitkä välineet

Väneiden käyttäminen jäällä ja luistelussa houkuttaa lapsia luistelun pariin, joten näin heidän taitonsa paranevat kuin huomaamatta leikin ja väleneiden varjolla. Tennispalloilla leikittiin mm. pallosotaa, jossa lapset jaettiin kahteen joukkueeseen. Joukkueiden tehtävänä oli pitää oma puolensa puhtaana palloista esim. yhden musiikkikappaleen ajan. Angry Birdsin munat -leikissä tennispallot ensin leviteltiin ympäri jäätä. Tämän jälkeen ne piti kerätä mahdollisimman nopeasti takaisin pesään (koriin).

image

Kerätä sai vain yhden munan kerrallaan. Hernepussit olivat käytössä Aarteen piilotus -leikissä, jossa yksi lapsi toimi kätkijänä ja muut etsijöinä. Ensin hernepussit oli levitelty jäälle ja kätkijä lähti piilottamaan aarretta (esim. ”timantti”) jonkin hernepussin alle. Tällä aikaa muut leikkijät sulkivat silmänsä ja kääntyivät laitaan päin. Piilottajan huudettua ”aarre on piilotettu” saivat muut lähteä etsimään ”timanttia”, jonka löytäneestä lapsesta tuli uusi kätkijä. Väriluistelussa tehtiin tehtäviä värin mukaan. Lapset kävivät hakemassa pussista värikortin ja suorittivat tämän jälkeen väriä vastaavan tehtävän. 4-5 tehtävää olivat esim. pujottelu ja kuljetus mailalla ja pallolla, ympäriluistelu, pikaluistelu ja pujotteluluistelu. Tavoitteena oli suorittaa mahdollisimman monta tehtävää tietyssä ajassa.

tammikuun loppu 015


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 5 = 1