Sateenkaaren päässä

Eskari- ja päiväkotielämää

Esineitä ja elefantteja – E-kirjain

on 3.2.2015

Orientointia

image

E-kirjaimeen tutustuttiin Sateenkaaressa ensin Salaisen maan kertomuksen kautta. ”Vaarallisia tutkimuksia” -tarinassa Kisu Pikkukuu ystävineen pohti sitä, miten asioita ja maailmaa voi tutkia. Tutkivaan oppimiseen johdatellaan epäilemisen ja eri tiedonhankintamenetelmien kautta. Lentävän Talonmiehen oli käytettävä erilaisia tutkimusvälineitä lähtiessään keräämään tietoa lohikäärmeestä. Näistä keskusteltuamme lapset saivat miettiä E-kirjaimeen liittyviä sanoja, nimiä ja lorua, jossa seikkaili elefantti. Muutaman loruttelukerran jälkeen pohdittiin yhdessä sitä, mitä E-sanoja loru sisälsi, minkä näköinen E-kirjain on ja mitä esinettä E voisi muistuttaa. Lopuksi leikimme ”Elefanttimarssia”, jossa tuli mukaan tai lähti aina 1-4 elefanttia. Tämän jälkeen lapset pääsivät pysäkkitehtävien pariin. Tässä vielä kuitenkin ”Elefanttimuori”-loru:

”Elefanttimuori,

takamus kuin vuori,

istuu kärsä sojossa,

pieni häntä ojossa.

Jännittää niin kamalasti,

mutta vanne pyörii sukkelasti.

Etelän lämmössä elefantti tahtois vain lorvia,

enon kanssa heilutella korvia.”

1. Kirjoittaminen

Kirjoittaminen -pysäkillä E-kirjaimen piirtämistä harjoiteltiin ensin isolle voimapaperille piirtämällä sateenkaari E. Eli tarkoituksena oli piirtää E-kirjain kaikilla liitupakkauksen väreillä vierekkäin. Toisena harjoittelumuotona toimi E-kirjainmoniste, johon tutuun tyyliin syntyivät upeat E-kirjaimet.

image

2. ”Lukeminen”

Tällä pysäkillä vaihtoehtoina oli joko pelata muistipeliä tai harjoittaa muistia. Muistipelissä piti yhdistää E-sana ja kuva. Mikäli ei osannut lukea, niin opettaja auttoi päättelyssä. Aika hyvin onnistui! Tutussa muistia, kirjainten tunnistamista ja luku- ja kirjoitustaitoa harjoittavassa tehtävässä piti etsiä lappuja, jotka oli käännetty seinäänpäin. Lapsi kävi ”lukemassa” lapun, jossa oli tutuista kirjaimista muodostettuja sanoja ja palasi kirjoittamaan sanan paperille. Lappua sai käydä katsomassa niin monta kertaa kuin halusi.

imageimage

3. Kädentaidot

Kädentaidoissa piti joko muistella ”Elefanttimuori” lorua ja kuvittaa se sekä piirtää iso E-kirjain liiduilla A3-paperille tai suunnitella E-kirjaimesta esine. Ensin E leikattiin kartongista ja liimattiin paperille. Esineeseen tarvittavat lisäosat lisättiin liiduilla. Aika hyvä keksintöjä E-kirjaimesta syntyikin.

imageimageimageimageimage

4. Eskarikirjan tehtävät

Kisu Pikkukuun eskarikirjassa E-kirjaimeen liittyvissä tehtävissä piti pohtia mm. kuuluko E sanan alussa? Lapset saivat valita aukeamalta kolme tehtävää.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

79 − 74 =