Sateenkaaren päässä

Eskari- ja päiväkotielämää

L niin kuin linna

on 27.2.2015

Sateenkaarelaisilla oli vuorossa L-kirjaimeen tutustuminen. Kädentaidoissa lapset saivat aikaan hienoja linnoja. Tässä alkuun muutamia valmistuneita töitä:

helmikuun loppu 045 helmikuun loppu 046 helmikuun loppu 047 helmikuun loppu 048

L-kirjaimeen tutustuminen aloitettiin tutusti lukemalla Salaisen maan tarina, jossa Alma sai kirjeen. Kertomuksesta keskusteltuamme ja etsittyämme siitä L-sanoja mietimme sitä, minkä muotoinen L-kirjain on. Lisäksi etsimme nimiä, joissa on L, heitä kun ryhmässämme on useita. Lisäksi mietimme kuuluko sanassa yksi vai kaksi L-kirjainta. Tämän jälkeen otettiin taikasormet esiin ja tehtiin kaverin selkään kymmenen hienointa L-kirjainta. Ennen pysäkkityöskentelyä lapset saivat vielä pareittain ratkaista sana-arvoituksia. L-kirjaimella alkavia eläimiä sisältävistä sanoista oli näkyvissä vain alku. Hyvin lapset osasivat, mikä eläin oli kyseessä. Sitten vaan seuraavien pysäkkitehtävien kimppuun:

1. Kirjoittaminen

Tällä pysäkillä tehtiin aluksi viisi isoa L-kirjainta liidulla suurelle kartongille. Seuraavaksi taas vuorossa tuttu monistetehtävä, jossa harjoiteltiin L-kirjaimen piirtämistä lisää. Toisessa kirjoitustehtävässä treenattiin samalla muistia. Väärinpäin käännetty sanalappu piti käydä ”lukemassa” ja tämän jälkeen piti palata kirjoittamaan ko. sana paperille. Sanalapuissa oli tällä kertaa alun sana-arvoituksista tuttja L-kirjaimella alkavia eläimiä.

helmikuun loppu 026 helmikuun loppu 029 helmikuun loppu 033

2. ”Lukeminen”

”Lukemista” harjoiteltiin hyppyruudukolla, jossa oli tuttuja tavuja ja äänteitä. Ruudukko piti siis hypätä läpi niin, että äänteen kohdalla hypättiin yhdellä jalalla ja sanottiin ko. äänne ja tavun kohdalla hypättiin kahdella jalalla ja pyrittiin sanomaan ko. tavu. Äänteet olivat tuttuja vokaaleja, tavut L-äänteeseen yhdistettyjä tuttuja vokaaleja, esim. LU. Muistipelissä etsittiin kuva-sanaparit ja tämän jälkeen pelattiin. Sanat olivat tietenkin L-kirjaimella alkavia. Tarjolla oli myös myrkkisieni-peli, jossa piti aina sanoa sieniä kerätessä ko. kirjaimella alkava sana.

helmikuun loppu 032 helmikuun loppu 025helmikuun loppu 035 helmikuun loppu 027

3. Eskarikirjan tehtävät ja logicot

Kisu Pikkukuun eskarikirjasta tehtiin L-kirjaimeen liittyviä tehtävi, jotka sisälsivät mm. lisää L-kirjaimen piirtämisen harjoittelua. Lisätehtävänä lapsille oli tarjolla hieman haastavempia logico-tehtäviä, joissa piti pohtia mm. sanan loppuäänteitä.

4. Kädentaidot

Tällä pyskillä askarreltiin alussa esitellyt linnat. L-kirjaimen muotoiset linnat leikattiin kartongista ja liimattiin paperille. Taideteokset viimeisteltiin liiduilla…


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

71 + = 77