Sateenkaaren päässä

Eskari- ja päiväkotielämää

Kauppaleikkiä ja €uroja

on 20.3.2015

1. Orientoitumista

Sateenkaarelaiset pääsivät tutustumaan rahaan erilaisin tehtävin ja leikein. Aluksi kävimme yhdessä läpi, millaisia rahoja on. Tutuiksi tulivat kolikko- ja setelirahat. Esimerkkien ja ”opetustaulun” avulla lapset näkivät kaikki käytössä olevat rahat. Keskustelimme aiheesta ja lapset saivat kertoa olivatko käyttäneet rahaa ja mihin / missä olivat sitä käyttäneet. Lapset oppivat myös sen, että rahoja on eri arvoisia ja että Suomen rahayksikkö on euro. Seuraavaksi leikimme piilotusleikkiä, jossa esille laitettiin 10 euroa erilaisina rahoina. Ensin rahat tunnistettiin ja nimettiin, minkä jälkeen leikin ohjaaja piilotti 1-2 rahaa. Tällöin muiden leikkijöiden tuli tietenkin sulkea silmänsä. Tämän jälkeen mietittiin, mikä raha tai rahat oli piilotettu ja kuinka paljon rahaa oli jäänyt jäljelle. Tätä leikittiin myös pareittain…

maaliskuu alkupuoli 113

2. Kauppaleikki

Kauppaleikin aluksi lapset kävivät ”pankista” nostamassa tietyn summan rahaa (ensin 6 € ja sitten 8 €). Lapset saivat itse koota rahasumman seuraavista vaihtoehdoista – tarjolla oli 50 sentin, 1 euron ja 2 euron kolikot ja 5 euron seteli. Kun pankissa oli käyty ja jokaisella oli ”kukkarossaan” oikea määrä rahaa, niin päästiin kauppaan. Kauppassa oli 1 eurosta 4 euroon maksavia tuotteita, joita lapset saivat ostaa. Tuotteista oli kuvat ja hinnat näkyvillä taululla. Ostoksia tehdessä tuli miettiä mm. sitä, että rahat riittävät kyseisiin ostoksiin ja pohtia paljonko rahaa jää jäljelle sekä paljonko sitä saa takaisin. Tämän jälkeen omat ostokset ja niiden hinnat piirrettiin paperille.

maaliskuu alkupuoli 103maaliskuu alkupuoli 104

3. Tehtäviä

Kauppaleikin jälkeen luvassa oli erilaisia rahaan liittyviä tehtäviä. Kisu Pikkukuun eskarikirjassa käsiteltiin myös rahaa. Ensin lasten tehtävänä oli laskea rahoja ja merkitä oikea summa oikeaan kohtaan. Toisessa eskarikirjan tehtävässä Salaisen maan väki oli tehnyt ostoksia ja lasten tuli pohtia kuka oli ostanut mitäkin.

maaliskuu alkupuoli 110

Toisessa tehtävässä lapset joko piirsivät tai leikkasivat lehdistä tuotteita / ostoslistan, joita halusivat myydä / ostaa ja keksivät niille hinnat 1-10 euron väliltä.

maaliskuu alkupuoli 107maaliskuu alkupuoli 111maaliskuu alkupuoli 112

Rahapussi-monisteessa rahapusseihin piti piirtää oikea määrä euroja, esim. mikäli pussiin oli merkitty 4 €, niin lasten tehtävänä oli piirtää pussiin vaikkapa kaksi 2 euron kolikkoa.

maaliskuu alkupuoli 105


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

90 − 86 =