Sateenkaaren päässä

Eskari- ja päiväkotielämää

V niin kuin vampyyri, J niin kuin jänis

on 26.4.2015

Alkuun

Sateenkaarelaiset tutustuivat taas uusiin kirjaimiin. Aluksi luettiin ja kuunneltiin Salaisen maan saduista ”Jännittävä jälki” ja ”Voimaviitta” tarinat. Ensimmäisessä vietettiin Alman läksiäisiä ja jälkimmäisessä joku oli muuttanut pelottavan konelohikäärmeen reittiä. Keskusteltuamme hetken mm. jäähyväisistä ja rohkeudesta siirrtyimme J-kirjaimeen johdattelevaan ”Jännittävä metsä” -leikkiin, jossa sokkona tilaan tulleen piti löytää ”puista” J-äännettä toistava ”puu” eli lapsi. Muut lapset toistivat jotakin toista äännettä. Tämän jälkeen kuunneltiin ”Jänis ja kilpikonna” kansansatu, josta keräsimme taululle J-sanoja (lapset keksivät myös itse). V-kirjaimeen tutustuimme Mauri Kunnaksen ”Vampyyri vaarin tarinoita” -kirjan avulla. Huomasimme, että V-kirjainhan näyttää aivan Vampyyrin hampaalta! Seuraavaksi toimintapisteillä odottavien tehtävien pariin…

image

1. Kädentaidot

image

Vampyyrien innoittamina lapset saivat tehdä itsestään vampyyrin. Tämä tapahtui yksinkertaisesti siten, että lapset saivat tuunata oman mustavalkoisen valokuvansa liiduilla vampyyrin näköiseksi. Aika karmivia lapsia vai mitä:

imageimageimageimage

Toisena kädentaitotehtävänä oli suunnitella V- ja J-kirjaimista uusia käyttötarkoituksia. Kirjaimet leikattiin ja liimattiin paperille. Teokset viimeisteltiin liiduilla. Kirjaimistahan keksii vaikka mitä – niistähän saa vaikkapa joutsenen tai ongenkoukun!

imageimage

imageimage

2. ”Lukeminen”

Kuva- ja sanakorteilla lapset pääsivät pelaamaan muistipeliä. Näissä tehtävä oli siis yhdistää kuva ja sana. Toisena tehtävänä pelattiin J- ja V-kirjaimella alkavilla sanoilla Alias-peliä eli kaikille tuttua sananselitystä. Kolmantena lukemispelinä oli sanaristikko, josta piti etsiä tuttuja V- ja J-kirjaimella alkavia sanoja.

imageimageimage

3. Kirjoittaminen

Kirjoittaminen-pisteellä rakensimme tällä kertaa loogisista paloista V- ja J-kirjaimia. Molempia piti rakentaa vähintään yksi. Sitten tutun monistetehtävään, jossa V- ja J-kirjaimen muotoa harjoiteltiin lisää. Lisäksi lapset tekivät taululle kerätyistä J-sanoista pienen kirjan, johon sanat kirjoitettiin. Kirjan kanteen tehtiin iso J…

imageimage

4. Eskarikirjan tehtävät

Eskarikirjassa teimme seuraavilta J- ja V-kirjaimiin liittyviltä aukeamilta kaksi tehtävää kultakin. Tarjolla oli mm. riimiparien etsimistä, alku- ja lopputavujen harjoittelua sekä lisää kirjamien piirtämisharjoituksia.

image


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 + 3 =